Pagini de istorie: Zale – Chei verbale (2005)

Albumul „Chei verbale” a fost lansat pe 8 mai 2005, la R.U.L. / Roton, in format CD si caseta, lansarea cu concert a acestuia avand loc pe data de 3 iunie 2005 in Club Escape.

Chei verbale” este albumul de debut al trupei Zale, formata din „raku” (fost membru Utopik si Morometzii, trupa in care a activat in perioada 1997 – 2000 si alaturi de care a lansat albumele „LuminileS-AuStins” – 1998, „Sud Still” – 1999 si „K.O.Respunzator” – 2000, in discografia sa existand, la momentul lansarii albumului „Chei verbale”, si un material solo, „In mediu vitreg”, editat in 2002), Maurice JacquesYoloYolo, (ex. Camera 44) si CristiChristuSerban (DJ-ul trupei, fost component Privire Fixa), acestia trei nefiind la prima colaborare, Yolo aparand ca invitat pe albumul din 1999 al celor de la Morometzii, „Sud Still”, pe piesa „La microfon” (pe atunci folosind numele de scena Neg’ Jack) si pe primul album al lui raku, pe „In mediu vitreg” („Yolomasta intro”), iar Christu si raku colaborand pe albumul „In mediu vitreg” (partile de scratch ale acestuia sunt realizate de Christu si Freakadadisk) si la proiectul In_Alta Frecventa (alaturi de Praetor de la VeritaSaga), singura piesa disponibila publicului realizata in cadrul acestuia fiind „Vremuri mai bune”, inclusa pe compilatia „Sabotaj”, produsa de Rebel Music, din 2003.

In 2004, Zale apar pe compilatia „Proiectul Verde”, produsa de Urban Records, cu piesa „Cand cauti parai”, iar in martie 2005 pe compilatia „Sud Stil Party”, produsa de Scandalos Music, cu piesa „Mai nou”.

Ca single pentru promovarea albumului a fost aleasa piesa „Depinde de noi…”, videoclipul acesteia fiind difuzat pe posturile TV cu profil muzical din luna aprilie a anului 2005.

Chei verbale” contine 15 track-uri (intro, doua skit-uri si 12 piese in premiera si un remix), pe internet existand si un promo intitulat „Anti-Piraterie”.

La capitolul colaborari vocale sunt intalnite urmatoarele nume: DJ Paul de la C.T.C. (pe „Intro”), Alexandra Sarbu (voce pe „Intro”), Funky de la Dream Team (pe„Fumuri si hamace”) Subliminal Pow, actualul Mike Diamondz (voce aditionala pe piesele „In numele ei” si „Piedoni in trafic”), Cheloo de la Parazitii (pe „Din front”), Cedry2k (pe „Mi-e de-ajuns”), Deliric 1 de la C.T.C. (pe „In ziua-n care”), Unu’ (pe „Natura noastra”), Praetor de la VeritaSaga (pe remixul piesei „Vremuri mai bune”), DJ Dox (pe „Interludiu”), Puya de la La Familia (pe „Sa poti zambi”), Paula Seling (pe piesa „Pentru linistea ta”), Vlad Dobrescu de la C.T.C. (pe piesa „Piedoni in trafic”) si Subsemnatu (voce aditionala pe piesa „Piedoni in trafic”).

Instrumentalele sunt realizate de Yolo, raku si Christu, exceptand piesele „Din front” (al carei instrumental este produs de Cheloo) si „Natura noastra” (produsa de BogdanUnu`Popoiag), orchestratia si aranjamentele muzicale fiind realizate de Yolo, raku, Christu si Subsemnatu, de mixul majoritatii pieselor ocupandu-se cel din urma, exceptia facand „Din font” (mixata de Cheloo), „La liberté” (mixata de Christu, Yolo si Subsemnatu), „Natura noastra” (mixata de Bogdan Popoiag), „Interludiu” (mixul fiind semnat Subsemnatu si Bogdan Popoiag). Masterizarea albumului a fost efectuata de BogdanUnu`Popoiag la Uzina Records, cu exceptia piesei „Din front” (masterizata de Cheloo la 20CM Records) si a remixului piesei „Vremuri mai bune” (in cazul acestuia, masterul fiind realizat de Yolo).

Inregistrarile vocale au fost realizate intre anii 2003 – 2004, in studioul Urban Records, pe langa raku, Yolo, Christu si Subsemnatu, mai aducandu-si aportul ca ingineri de sunet K-Gula si Deceneu (cu exceptia pieselor „Din front” si „Pentru linistea ta”, ale caror inregistrari au fost efectuate la 20CM Records, respectiv MJM Studio).

Fotografiile copertei sunt realizate de Zale si Ntumba Michael, art designul purtand semnatura Zale in colaborare cu Koma (Hades Records).

Producatorul executiv al pieselor de pe album este trupa Zale, cu exceptia „Din front”, „Pentru linistea ta” (GianinyKerosenMunteanu pentru Rebel Music) si „Natura noastra” (Bogdan Popoiag pentru Uzina Records).

De asemenea, piesele „Depinde de noi…” si „Mi-e de-ajuns” au fost incluse pe materialele „Hip-Hop Hits” (compilatie lansata de Roton in 2005), compilatia „Shusha Night” (pe coperta aparand cu titlul „Avem necazuri”, 2005), respectiv pe albumul „Colaborari vol. 1 (2005 – 2011)”, lansat de Cedry2k in 2011.

 

prezentare CD-Zale

 

Sursa: BroNews