Pagini de Istorie: XXL & 10 Grei (BRAVO, 1999)

Un articol cu XXL & 10 Grei din anul 1999, realizat de Lavinia Nicula pentru revista BRAVO, rubrica „Hip-Hop Stories”.

 

XXL & 10 Grei s-au impus pe piaţa românească cu o piesă foarte controversată. Unii spun că „Privesc de sus” este cea mai bună piesă de gen, după „Poveste fără sfârşit” a celor de la B.U.G. Mafia, alţii, din contră, susţin că este un eşec. De aici reiese un singur lucru: dacă asculţi această piesă, ori îţi place la nebunie, ori nu-ţi place deloc, cale de mijloc nu există! Despre cei doi membri ai trupei, Grasu şi Andrei sau XXL şi Paco 10 Grei, nu se ştiu prea multe – situaţie pe care BRAVO o va remedia! Veţi citi cu lux de amănunte tot ce vreţi să ştiţi despre această trupă nouă, care a ştiut să-şi câştige mulţi fani într-un timp scurt!

 
Înainte de XXL & 10 Grei, Grasu cânta cu o altă trupă din oraşul lui, Bacău. Primul său concert nu a avut loc oricum, ci în deschidere la B.U.G. Mafia. De când se ştie ascultă jazz, care se pare că este un extrordinar izvor de inspiraţie pentru piesele pe care le face. Îi plac, de asemenea, foarte mult The Roots şi D’Angelo. Chiar dacă are doar 19 ani, Grasu atinge nişte dimensiuni impresionante: 130 kg şi 1,93 m, la care a ajuns, după spusele colegului său, Andrei, cu mult efort şi perseverenţă. A fost şi student la Politehnică, dar pentru el a fost o provocare doar admiterea. Şi-a demonstrat că poate, apoi s-a lăsat de şcoală. Pe Andrei l-a cunoscut la un concert, unde fiecare cânta cu trupa lui, şi s-au împrietenit imediat. Pe vremea aceea, Andrei era şi el la începuturi în muzică, aşa că din start aveau un punct comun.
 
Paco 10 Grei este din Piatra Neamţ, dar studiază în Bucureşti la o facultate care ridică mari pretenţii. Este un mare fan hip-hop, trupa lui preferată fiind Gang Starr. Are 21 de ani şi ştie cele mai multe şi mai amuzante bancuri dintre toţi rapperii români. Foarte mult timp, cei doi au fost foarte buni prieteni. În plus, aveau acelaşi punct de vedere asupra muzicii, dar nici unuia dintre ei nu i-a trecut prin cap să facă împreună o trupă. Acest lucru s-a petrecut mai târziu, când întâmplarea a făcut ca trupele în care activau ei să se destrame. Aşa a început povestea trupei XXL & 10 Grei, care la început se numea doar XXL, dar, din motive de originalitate, a trebuit să mai adauge ceva.
 
Primul lor concert a fost la Bacău, unde au fost solicitaţi să cânte, deşi nu aveau încă nici o piesă, astfel că într-o săptămână au fost gata două piese. Se înţeleg de minune, se completează foarte bine unul pe altul şi se „acoperă” foarte bine pe scenă. Dar, deşi aveau toate şansele de reuşită, timp de trei ani nu prea au fost băgaţi în seamă. Asta până într-o zi, când, după un concert pe care l-au avut împreună la Costineşti, Vlad de la Mafia le-a propus o colaborare.
 
Apoi a venit contractul cu Cat Music şi lansarea primului lor album, lansare ce a avut loc la sfârşitul anului trecut. Dar consacrarea lor a venit odată cu promovarea piesei „Privesc de sus”, pe care o cântă împreună cu Roxana de la Capuccino. Videoclipul, realizat de deja celebrul Tudor Giurgiu, s-a bucurat de un şi mai mare succes, fiind unul dintre cele mai apreciate clipuri din playlist-ul postului Atomic. Filmările au avut loc undeva la ieşirea din Berceni, într-un cimitir de fiare vechi. Piesa a fost compusă de Grasu, iar versurile care îl reprezintă sunt „Speranţa moare ultima, păcat/ Ar trebui să moară prima, e mai uşor de uitat”. Pe Roxana au ales-o pentru că le place foarte mult vocea ei, iar pentru această melodie li s-a părut cea mai potrivită. Roxana apare, de fapt, pe 5 dintre piesele de pe album, alţi invitaţi fiind Tataee, Mahsat şi Rasa (doar Kiper, n.r.).
 
Printre planurile trupei XXL & 10 Grei se află şi un maxi-single, care va fi gata în această toamnă. El va fi urmat de un album, despre care băieţii spun că va fi mai altfel decât primul. Schimbarea începe cu duritatea limbajului şi atitudinii, iar sound-ul va fi 100% nou. Şi la aceste materiale vor lucra tot cu Vlad de la Mafia, un tip pe care Grasu şi Andrei îl admiră foarte mult şi care le-a dat o foarte mare încredere în ei prin faptul că le-a propus o colaborare.
 
Până vor intra în studio, cei doi îşi împart timpul între concerte, şcoală şi alte treburi.
 
Se întâlnesc rar, din cauza distanţei: Grasu locuieşte în continuare în Bacău, iar Andrei îşi pierde timpul prin Bucureşti, telefonul fiind, pentru moment, principalul mijloc de comunicare.
 
Redactat de: Catalin Dumitrescu
Grafica: Daniel Radu
Sursa articol: Tonik Obiektiv
 
XXL & 10 Grei din anul 1999