Pagini de istorie: Marpha – Strict Hip-Hop II

Compilatia „Marpha – Strict Hip-Hop II” a fost lansată la sfarsitul anului 1997, la Digital Record, pe caseta şi CD, putini fiind posesorii unui exemplar al compilaţiei în format CD.

 

Materialul incepe cu piesa „AdevaRAP (Hardcore)” a celor de la Getto Daci. Instrumentalul este produs de Deceneu, pe text lasandu-si amprenta toti cei sase membri ai trupei – Os, Piele, Deceneu, IoIo, Dacian si Romichete.

 

A doua piesă vine de la West Killaz, Vi-kay si Glont, purtand titlul „Suflete de gangsta”. Reprezintă o colaborare cu Gunja (Chica), pe un instrumental produs de Chucho (Memorialu’ Durerii), acesta contribuind si la textul piesei, alaturi de cei doi componenti ai trupei.

 

Buze (a.k.a. South Killa) apare cu piesa „Nimeni nu-i ca noi”, realizată în colaborare cu Il-Egal, C-Nyk şi Giovanni semnand in intregime textul si muzica piesei. De asemenea, la aceasta mai contribuie Cristi Andrei de la Banana Taste (partea de chitara) si Izy (backing vocals).

 

Piesa cu numarul cinci este „Un real derbedeu”, o colaborare intre Unchiu’ Sapro de la Morometzii si Spike de la K.G.B., muzica piesei apartinandu-i celui din urma.

 

Memorialu’ Durerii (Chucho, Moxica-Zona, Tigaie si Ics), in colaborare cu Don Baxter si Gunja, participa cu piesa „Bairam”, piesa ale carei versuri sunt scrise de Don Baxter si Tragaci de la Gangsta Clique, Don Baxter fiind si autorul instrumentalului.

 

Sunt dulce” este piesa cu care trupa Gangsta Clique, compusa din Tragaci si Pablo, apare pe compilatie. Ca si in cazul piesei anterioare, Don Baxter si Gunja sunt invitati, muzica si textul fiind realizate de Tragaci si Don Baxter, Raluca Anastasiu contribuind si ea ca backing vocals.

 

Următorii sunt R.A.C.L.A., trupa care a lansat primul album de gen in Romania, „Rap-sodia Efectului Defectului”, in 1995. Piesa cu care acestia sunt prezenti se intituleaza „Gara de Nord”, autorul versurilor fiind Rimaru, iar Clonatu al instrumentalului. De mentionat ca partea B a casetei incepe cu aceasta piesa.

 

Papa Junior contribuie cu piesa „Esti un fugitiv”, muzica si textul apartinandu-i in totalitate.

 

Daca ai carte” este piesa cu care cei doi membri K.G.B. (K.G.B. Team), Spike si Drog, apar pe „Marpha – Strict Hip-Hop II”. Instrumentalul este realizat de Spike, textul compunandu-l alaturi de Drog.

 

A unsprezecea piesa, „Marfa de pret”, apartine celor de la Delik, Brugner si Vexxatu Vexx. Beat-ul piesei reprezinta un cover dupa French Connection, acesta fiindu-le pus la dispozitie celor doi de DJ Dox. Piesa beneficiaza si de interventia (sub forma de scratch-uri) colegului lor din R.A.N.-S., Deceneu (Getto Daci). Delikt apar pe compilatie cu acordul Media Services.
 
Dupa Delikt, vine randul lui Don Baxter (ex. Morometzii) si Duellum, proiect format din Tragaci de la Gangsta Clique, unul din componentii trupei Morometzii, Racu (ex. Templul Tacerii, Utopik) si Chucho Ony” de la Memorialu’ Durerii. „Mai multi bani, mai multe…” este piesa cu care Don Baxter & Duellum se prezinta pe volumul 2 „Marpha”, Don Baxter semnand muzica, la text contribuind toti cei patru.
 
Lista continua cu Pirats Klan, care apareau intr-o nouă formula, lui Tase alăturându-i-se Jada (ex. Dublu Sens) şi Leo D. Berceni (fost component al trupei Atac Direct), prezenti pe compilaţie cu piesa „Regele dealului”, muzica şi textul acesteia fiind realizate de Tase.
 
Neamtzu încheie compilaţia cu piesa „O ultimă şansă”, piesă pe care îi are invitaţi pe Il-Egal, Sişu din La Familia şi Pablo de la Gangsta Clique, instrumentalul şi textul aparţinându-le celor de la Il-Egal şi Sişu (în cazul textului, doar lui Sişu şi Giovanni).
 
Înregistrările au fost efectuate în perioada septembrie – noiembrie 1997 în studiourile B’inişor, avându-l ca inginer de sunet pe Valeriu Sterian (odihnească-se în pace!) (piesele „Suflete de gangsta”, „Nimeni nu-i ca noi”, „Bairam”, „Sunt dulce”, „Gara de Nord”, „Esti un fugitiv”, „Mai mulţi bani, mai multe…” şi „O ultima sansa”), studioul Claxon, inginer de sunet fiind Gabi Mitran (piesele „Un real derbedeu”, „Daca ai carte” şi „Marfa de pret”) şi la Yama Studios (piesele AdevaRAP (Hardcore)”, „Jigodie toata ziua” si „Regele dealului”), inginerul de sunet al acestor piese fiind VladB. BenBlindu, intregul material fiind masterizat de Cristian Tarnovetchi in studioul Out Of Space.

 

Fotografiile copertei au fost realizate de Florin Bobu, iar designul acesteia de catre Petru Cioponea.

 
Scris de: Catalin Dumitrescu
Grafica: Daniel Radu
 

Marphă - Strict Hip-Hop II prezentare CD