Pagini de Istorie: Interviu Zale (Penthouse, 2005)

Interviu Zale din 2005, realizat de Dan-Gabriel Cimpoeru pentru revista Penthouse.
 
Zale” înseamnă Raku, Yolo, DJ Christu. „Zale” ar putea însemna mai mult decât o trupă care promovează şi susţine cultura urbană; ar putea însemna o cale de urmat pentru toţi fanii hip-hop-ului. Scuze! Cred că am comis o greşeală. Rectific: „Zale” este o cale demnă de a fi urmată! Ceea ce fac băieţii ăştia şi modul în care o fac (muzica, desigur!) denotă o gamă extinsă de cunoştinţe din toate domeniile. De asemenea, o înţelepciune de a pune în rime revoluţiile lor interioare, cauzate de experienţele de zi cu zi, cum rar întâlneşti. Încă n-am auzit de la ei vreun text despre fizica atomică pe înţelesul tuturor, dar nu cred că ar fi o provocare prea mare. Vă spun, merită să-i ascultaţi! Mai mult, fără a ne cere respectul, ei ştiu să se facă respectaţi!
 
Penthouse: De unde vine numele formaţiei?
Raku: De la lanţ! (râde)
DJ Christu: Bagă şi tu ceva… Legături interumane, chestii…
Yolo: Da!
 
Penthouse: Militaţi împotriva unor lucruri anume?
Raku: Mai degrabă le amendăm…
Yolo: Am un vers: „Nu port bluze largi, da’ am hip-hopu’ tatuat pe buză…”. Hip-hop-ul nu se rezumă doar la straie, frate… Nu încurajăm satanismul, dacă vrei să afli lucrurile ce le taxăm noi.
Raku: Furtul! Furtul nu este o virtute! Eu nu trăiesc din furt şi consider că e mai bine să fii cinstit. Am auzit că există o cale, mai strâmtă, ce-i drept, dar mult mai curată: calea adevărului, care ni se tot relevă de la facerea lumii încoace. Între credincioşi şi habotnici, ne numim păcătoşi.
 
Penthouse: Care este cea mai mare minciună spusă vreodată?
Raku (râde): Acum ceva vreme, am anunţat câţiva prieteni că sunt în spital, ca să impresionez o fată. Eram curios dacă vine la spital să mă vadă…
Yolo: Am minţit o domnişoară că sunt cu doi ani mai mare, ca să fim împreună…
DJ Christu: Eu nu-mi amintesc ce minciuni am spus la viaţa mea. Sunt avocat!
 
Penthouse: Cum vă înţelegeţi cu părinţii?
Raku: Uite cum se prezintă situaţia: noi ne-am văzut întotdeauna de şcoală şi am învăţat bine, drept pentru care întotdeauna ne-am înţeles bine cu ai noştri. Lucrurile nu s-au schimbat, să ştii!
 
Penthouse: Aveţi duşmani?
DJ Christu: Om avea… Ei ştiu.
 
Penthouse: Ştiu că îţi place să scrii poezii… Eşti drăguţ să împărtăşeşti una cu cititorii noştri?
Raku: Am să-ţi recit una pe care am scris-o la 16 ani. Se numeşte „Evadare”: „Stai închis în închisoare/ Şi închisoare e şi-n tine/ Şi tot în tine-i evadare/ Dacă-ţi pictezi un Sisif care/ E mai legat ca tine./ Iar de mănânci vreo fiertură săracă,/ Să te gândeşti că are vitamine,/ Că n-avea apă şi n-avea nici cine/ S-oprească stepa seacă pentr-o vacă/ Ce-ar preţui un strop de apă/ Mai mult ca tine./ Şi-atunci când fiecare ştie să zică/ <>/ Tu evadare să găseşti în mintea-n care/ Gândeşti că ar putea fi şi mai rău”. Am fost bun la română şi m-am înţeles bine cu toţi profii, excepţie făcând o profesoară din liceu. Dacă nu mă-nşel, era membră a PRM. Am intrat într-o divergenţă cu ea pe motiv că nu era de acord cu părerea mea vis-a-vis de poezia „În Grădina Ghetsemani”.
 
Penthouse: Ce studii aveţi?
DJ Christu: Îmi fac un doctorat în Procesare Semnal Audio. Am absolvit Electronica şi Telecomunicaţiile.
Raku: Eu sunt economist.
Yolo: Eu sunt student la arhitectură.
 
Penthouse: Aţi consumat vreodată droguri?
Raku: Nu şi nici n-am de gând!
Yolo: Nu, evident că nu!
DJ Christu: Nu! (către Raku şi Yolo) Vorbeam ieri cu un prieten despre dependenţa creată de diferitele droguri şi mi-a arătat o foaie cu gradele de dependenţă. Nicotina era prima (către reporter). Ţigara e cel mai al dracu’ drog, să ştii!
 
Penthouse: Ce părere aveţi despre manele? Cu ce ocazie aţi asculta?
Raku: Avem un prieten care ascultă şi, când mai mergem pe la el, ne mai pune câte o manea. Sau, când mai trece câte o maşină pe lângă noi, ascultăm involuntar. Personal, prefer lăutăria. De exemplu, tipii de la Shukar Collective… Dar eu ascult lăutăria din toate ţările, nu numai de la noi.
Yolo: Dacă îmi pui o piesă şi mă pui s-o ascult, o ascult! Sunt meloman, până la urmă…
DJ Christu: Răspunsul e că ascultăm manele ocazional şi, de cele mai multe ori, involuntar. Dacă judeci un pic, vezi din prima că maneaua reprezintă subcultura, nu hip-hop-ul.
 
Penthouse: Un gând pentru Sişu?
DJ Christu: Ce-o face el, săracul?
Raku: Mai stă puţin!
Yolo (către Raku şi Christu): M-a întrebat mama dacă a ieşi din puşcărie!
 
Penthouse: Cartea sau gânditorul preferat?
Raku: Personal, îl admir pe Petre Ţuţea. După ce-a fost exilat, după ce-a stat prin puşcării, omul vine şi spune că singurul adevăr pe care-l recunoaşte e cel din Biblie! Mi-a mai plăcut, când eram mai mic, „Moş Bărbuţă”, că era ilustrată…
DJ Christu: Îmi plac cărţile lui Rudolf Steiner. A scris multe la viaţa lui… De fapt, n-a scris… S-au făcut culegeri după el.
Yolo: Îmi plac aşa: Umberto Eco, George Luis Borges, Herman Hesse, Ioan Petru Culianu şi ar mai fi Gerschom Scholem, care a scris „Kaballah”. Îmi mai place mult „Robin Hood” al lui Alexandre Dumas.
 
Penthouse: Ce v-ar plăcea vouă să vă întreb?
Raku: Uite, n-am fost întrebat niciodată cât de mult contează pentru noi publicul axat strict pe hip-hop-ul underground, iar răspunsul ar fi: „Cel mai mult!”.
Yolo: Băi, o întrebare firească ar fi: „Îţi place?” – şi mă bucur mult când pot să răspund afirmativ.
DJ Christu: Nu ştiu…
 
Penthouse: Câte iubite aţi avut, la ce vârstă aţi avut prima experienţă sexuală, cum a fost şi, nu în ultimul rând, cum faceţi sex la vârsta asta?
Raku: Nu răspund la nici o întrebare! Pot doar să spun că am avut mai multe iubite.
DJ Christu: La ce vârstă am făcut sex? Habar n-am… Am uitat, frate! Cred că pe la 16 ani… Nu mai ştiu cum a fost şi, dacă vrei să ştii cum mă comport în pat acum, îţi recomand să le întrebi pe ele.
Yolo: Hai, frate… (îmi bate obrazul) Nu îţi spun la ce vârstă… Hai, frate… Nu vreau să-ţi spun, na! Pot să-ţi spun că am fost mereu foarte lucid în pat şi nu m-am lăsat dus de val. Nu am luat-o razna.
 
Penthouse: Un mesaj pentru Ralu Filip…
Yolo: Multă sănătate!
Raku: Îi urez să fie mai atent şi să îşi menţină o poziţie imparţială când vine vorba de băutură în muzică. De asemenea, când încă se difuzează un anumit tip de emisiuni de divertisment al căror mesaj subliminal către public este acela de a-şi scoate la produs progeniturile, inclusiv pe ei, să îi taxeze fără milă.
DJ Christu: Eu i-aş sugera să fie cu ochii pe artista aceea care şi-a expus organul sexual pe micul ecran!
Redactat de: Catalin Dumitrescu
Grafica: Daniel Radu
Sursa articol: Tonik Obiektiv

 
scan razbunarea