Pagini de istorie: Interviu CHELOO scapat de sub control!!! (2003)

Un interviu cu Cheloo din anul 2003, din perioada lansării albumului „Sindromul Tourette”, realizat de Dragoş Chişcoci (DJ Zodiak) pentru revista BRAVO.
 
Noul album solo al lui Cheloo se numeşte „Sindromul Tourette”. Dacă nu ştiţi de unde provine titlul, atunci treceţi la lecţie: Sindromul Tourette – afecţiune neurologică ce se manifestă în moduri variate, de la mişcări şi sunete involuntare, denumite generic ticuri, până la un comportament şi limbaj violent involuntar. Afecţiunea a fost botezată după numele celui care a descoperit-o, Georges Gilles de la Tourette. În anii ’70, sindromul a fost inclus în categoria bolilor genetice.

 

La un an după apariţia ultimului LP Paraziţii, „Irefutabil”, Cheloo este primul dintre membrii trupei care iese la rampă cu un material solo – 15 track-uri de hip-hop adevărat, invitaţi de marcă, dar şi din noul val – un sound <<greu>> în toată puterea cuvântului! În exclusivitate, BRAVO a stat de vorbă cu el despre noul album, despre clip, despre Paraziţii, despre ascultători, despre hip-hop şi despre viitorul mişcării. Fiţi pe fază!
 
BRAVO: După 10 ani şi 10 materiale semnate Paraziţii, Cheloo a finalizat un material solo, „Sindromul Tourette”. Ce te-a determinat să faci un album solo? Şi de ce tocmai acum?

CHELOO: Ideea unor albume solo a apărut anul trecut, ca urmare a unor acumulări de idei muzicale şi lirice la nivelul fiecăruia dintre noi şi care nu corespundeau în totalitate cu conceptul Paraziţii. S-a întâmplat să fiu eu primul gata cu acest album. Ombladon are şi el deja mai bine de jumătate de album gata, iar Freakadadisk lucrează din greu la instrumentalele lui.

 

BRAVO: Prin ce diferă albumul tău de materialele de până acum ale Paraziţilor?

CHELOO: Încă nu-mi dau seama prin ce diferă de materialele Paraziţii, pentru că sunt încă sub efectul muncii la album, dar ştiu că mă reprezintă în totalitate, exact cum mă reprezintă şi albumele Paraziţii.

 

BRAVO: Din punctul de vedere al MC-ilor, stilul Paraziţii este un „acord” între două personalităţi diferite. Crezi că publicul va percepe „Sindromul Tourette” ca fiind o marcă 100% Cheloo?

CHELOO: Bineînţeles că da. 100% Cheloo. Cred că noi suntem, oricum, 3 individualităţi la Paraziţii şi nu facem albume solo decât din dorinţa de a vedea cât de maturi suntem din punct de vedere muzical.

 

BRAVO: Pentru „Irefutabil” s-a lucrat timp de un an de zile. Cât a durat finalizarea proiectului tău?

CHELOO: Am lucrat cam 7 luni… A fost greu până am lucrat primele două piese… După aceea, mi-am intrat în ritm, ca să zic aşa…

 

BRAVO: Te poţi declara mulţumit de rezultat?

CHELOO: Sunt mai mult decât mulţumit, am spus exact ce am vrut să spun pe album. Sună murdar, închis, greu, exact ce trebuia făcut.

 

BRAVO: Paraziţii s-a detaşat ca fiind o trupă ce a împins mereu limitele: contacte şi apariţii la nivel internaţional şi un succes de proporţii la nivel naţional. Crezi că numele „Cheloo” va depăşi nivelul mărcii care l-a consacrat? Care crezi că va fi impactul asupra publicului? Crezi că se va bucura de mai mult succes decât materialele Paraziţii de până acum?

CHELOO: Nu simt nevoia ca numele CHELOO să depăşească numele PARAZIŢII, ci doar să fie bine primit albumul şi să mă ridic eu singur la nivelul numelui Paraziţii. E de ajuns.

 

BRAVO: Albumul este promovat şi de un videoclip. Ce ne poţi spune despre el? Noi am auzit că în clip îl „îngropi” pe Ombladon… Care este substratul?

CHELOO: Videoclipul l-ai văzut deja, aşa că dă-ţi cu părerea. În ce-l priveşte pe Ombladon şi apariţia sa în clip, pot doar să-ţi spun că există o legătură între prestaţia lui şi albumul lui. Tot ce pot să-ţi divulg este numele albumului său: „Condoleanţe”. Vreau să profit de ocazie pentru a reinfirma bârfa cum că ne vom despărţi.

 

BRAVO: Cu cine ai colaborat la conceperea acestui album?

CHELOO: Am colaborat cu DJ Dox, Raku, Pacha Man, Guess Who, cu Bitză la single şi, firesc, cu Ombladon şi Freakadadisk, la piesa de final. De altfel, înţelegerea cu producătorul nostru (Kerosen) prevede ca fiecare să aibă pe albumul lui câte o piesă Paraziţii.

 

BRAVO: Sunt atât nume cunoscute, cât şi newcomers. Crezi că „şcoala nouă” de hip-hop din România se poate afirma?

CHELOO: Şcoala nouă de rap o să se afirme când o să abordeze alte subiecte decât acelaşi ego-rap pe care îl ştim toţi. E foarte uşor să cânţi despre tine şi să te umfli singur în cuvinte.

 

BRAVO: Pentru consacrarea mişcării hip-hop de la noi consideri că e un risc să investeşti în nume necunoscute? Cum i-au ajutat până acum Paraziţii pe noii veniţi?

CHELOO: Singurul risc legat de newcomers e doar al unei munci inutile. Dacă nu vor să ajungă în faţă şi să se menţină acolo, e o pierdere de vreme. Noi împingem, nu tragem pe nimeni după noi.

 

BRAVO: O mare parte a populaţiei consideră că muzica rap se limitează la înjurături necontrolate şi nemotivate. Crezi că rapperii suferă de „Sindromul Tourette”?

CHELOO: Putem să scoatem şi piese curate, avem discernământ, dacă la asta se referea întrebarea. Titlul e doar un pretext pentru albumul meu, un nume.

 

BRAVO: Rap-ul este o muzică de atitudine, un semnal de alarmă, o încercare de a transforma mentalităţi şi ideologii. Consideri că până acum ai reuşit să schimbi ceva?

CHELOO: Uită-te în jurul tău şi răspunde-mi…

 

BRAVO: La începutul anului, Paraziţii au declarat că 2003 va fi anul hip-hop. 2003 se apropie de sfârşit şi, până acum, doar 2-3 materiale s-au ridicat la aşteptări. Consideri că este de ajuns?

CHELOO: Este anul hip-hop… Încă nu s-a terminat… Anul 2003 are doar nouă luni? Zilele acestea au apărut pe piaţă sau stau să apară două compilaţii de rap şi 5 albume.

 

BRAVO: De curând, Paraziţii au fost nominalizaţi la MTV European Music Awards, pentru a reprezenta imaginea României world wide. Alături de voi, printre nominalizaţi, se găsesc şi nume precum… O-Zone, Andra şi Tiger 1. Ce părere ai despre acest lucru?

CHELOO: Nu mă interesează cine a mai fost nominalizat să reprezinte România la MTV, nu comentez. Dacă nu-şi dă nimeni în petec pe-acolo şi nu asistăm la figuri de vedete, e OK.

 

BRAVO: Deşi pentru unii doar rap-ul din S.U.A. este cel „adevărat”, trupe de gen din Franţa, Anglia, Germania, Peninsula Scandinavică, etc. au un cuvânt importat de spus în mişcarea internaţională. Hip-hop-ul românesc se va putea impune în viitorul apropiat?

CHELOO: Hip-hop-ul e deja o muzică internaţională; e normal să existe „talente” în toată lumea. Având în vedere că România e o ţară cu putere de cumpărare mică şi promovare în exterior dificilă, cred că mai avem ceva de aşteptat. Nu mult, însă: fiţi cu ochii pe noi la anul!!!

 

BRAVO: Ce planuri are Cheloo în domeniul muzical? Dar Paraziţii?

CHELOO: Un nou album Paraziţii în primăvara anului viitor, cu ocazia împlinirii a 10 ani de activitate…

 

CHELOO feat. BITZĂ

VICII – fişa tehnică

 

Producător: KEROSEN

Producător delegat: TUDOR HRISTESCU

Regia: ANDREEA PĂDURARU

Scenariul: ANDREEA PĂDURARU şi PARAZIŢII

Imaginea: TUDOR LUCACIU

Montajul: MIŞU VASILACHE

Studio montaj: HAI-HUI PRODUCTIONS

Lumini: ATLANTIC FILM

Make-up: SILVANA BRATU

Locaţie: în câmp deschis, la 40 km nord de Bucureşti

Durata: filmare (20 ore); montaj (6 zile)

Data filmării: 15.09.2003

Data lansării: 10.10.2003

Buget: 5000 $

VIDEOREPORT

 
Ei bine, a sosit momentul ca ecranele TV să primească încă o doză de seriozitate. Se ştie că în ce priveşte imaginea lor, Paraziţii au fost întotdeauna foarte atenţi, iar videoclipurile trupei au demonstrat aceste lucru: idei noi, evitarea clişeelor, imagini, pe alocuri, şocante, dar mai ales… calitate.

Deci nu se putea ca un membru al trupei Paraziţii să dezamăgească!

Primul videoclip de pe albumul lui Cheloo a fost realizat în peliculă, la piesa „Vicii”, şi nu este decât un <<aperitiv>> din ceea ce înseamnă stilul său: „murdar, închis, greu”! Şi cum deja ne-am obişnuit, probabil că „frumoasa din pădurea adormită” se va trezi şi va dori să aplice puţină CeNzurA pe-aici, pe colo… Şi asta nu pentru că videoclipul ar fi vulgar… Ci pentru că, pur şi simplu, e altfel! Să nu vă aşteptaţi le femei, ţigări, alcool, maşini de lux sau alte lucruri de umplutură! Nu… Deşi piesa vorbeşte despre vicii, „problema” este abordată vizual într-un mod cu totul aparte. Ideea ar fi că, uneori, răul este necesar… Suma viciilor rămâne constantă la fiecare persoană… Şi fără „micile plăceri” ale vieţii am ajunge nişte roboţei sau <<walking-dead>>. Versurile lui Cheloo şi vocea <<soul>> a lui Bitză se combină ideilor regizorale ale Andreei Păduraru – rezultatul: rămâi ţintuit în faţa televizorului!

Să-l vezi pe Cheloo conducând o maşină mortuară pe câmpurile patriei noastre… de se zguduie săracul sicriu din temelii… să vezi imagini cu un viermişor care scoate căpuşorul şi <<zâmbeşte la soare>>, cadre de „dincolo” şi o înmormântare pe (de) viu, să afli cum se poate săpa o groapă (o să vedeţi pentru ce… sau pentru cine…) – cui nu i-ar da fiori?!?! Ca fapt divers, e bine de ştiut că pentru săpatul gropii 4 rromi au lucrat timp de 4 ore! Rezultatul: o minunăţie de gropiţă de 3,5 m adâncime şi 2×5 m suprafaţă.

BRAVO a vizionat videoclipul şi vă asigură: aşa ceva merită văzut! Dacă v-aţi săturat de mostre de genul <<vrei să pleci, dar nu mă, nu mă iei>> şi vă lipsea ceva anume, ar trebui să încercaţi o porţie de Cheloo…

 
Redactat de: Catalin Dumitrescu
Grafica: Daniel Radu
Sursa articol: Tonik Obiektiv
 

 
Interviu CHELOO scapat de sub control!!! (2003)b