Pagini de istorie: Interviu B.U.G. Mafia – „După blocuri” (BRAVO, 2000)

Un articol de la începutul anului 2000, realizat de Andreea Radu pentru revista BRAVO, despre filmările videoclipului „După blocuri” al celor de la B.U.G. Mafia.
 
B.U.G. Mafia iese de „După blocuri”
 
A fost trupa care a deschis piaţa de hip-hop românească. S-a certat cu toată presa. După care a luat o pauză. La sfârşitul lui ianuarie 2000, a revenit cu un nou album. Acum, mai mult ca oricând, orice nu e „de cartier” sau măcar de „după blocuri”, pute. Şi pentru a fi convingători, cei trei au pregătit un videoclip violent. BRAVO a fost acolo pentru voi şi a scăpat nevătămat…

 

Nici n-am apucat bine să ne dumirim cum este şi ce înseamnă se treci în anul 2000, că noul album B.U.G. Mafia a şi ieşit pe piaţă, lansat cu mare tam tam, la propriu şi la figurat, în ianuarie, la Club Maxx, din Bucureşti. Sala, plină de „tovarăşi” şi „băieţaşi de cartier”, a răsunat zgomotos la apariţia celor trei promotori ai hip-hop-ului. Mâinile s-au ridicat în aer, şepcile şi glugile au început să se agite în ritmul muzicii şi prima piesă de pe albumul „După blocuri” s-a auzit în difuzoare. S-a auzit totul… Mai ales dedicaţiile formulate de cei trei care au speriat presa. „Pentru toţi cei care ne iubesc, dar mai ales pentru toţi cei care ne vorbesc… de rău”. Şi partea stângă a sălii, unde se afla presa, s-a scuturat şi cutremurat, iar vorbele duse din gură-n gură, despre ce şi cum au îndrăznit băieţii să spună public, au asigurat jumătate din succesul acestui album. Ce aţi zice de un videoclip pe măsura renumelui trupei? Ei bine, noi vă spunem că filmările chiar s-au terminat şi începând de azi (16.02.2000) puteţi vedea clipul în premieră la Atomic TV.
 
Piesa aleasă pentru a duce renumele albumului mai departe se cheamă chiar „După blocuri”, iar videoclipul a fost filmat în două zile, în mai multe locaţii, şi a beneficiat de concursul multor tovarăşi, cunoscători într-ale cartierelor. Cu toţii, vreo 30 şi hotărâţi. De menţionat că aceeaşi echipă a realizat şi clipul anterior al trupei, la piesa Loredana & B.U.G. Mafia „Lumea e a mea”. Regizorul clipului este Bogdan Albu, zis şi Silver Bullet, cel care a muncit cu cele două echipe timp de 48 de ore. În prima zi s-a filmat într-un studio, unde au fost înghesuiţi câţiva băieţi de cartier, mimând o „băută”, prinşi de obiectivul camerei pe fundal, iar în planul apropiat se exprimau liber membrii trupei. S-a muncit din greu, iar micile momente de distracţie au fost doar cele generate de un comic de situaţie, ca atunci când Dragoş, alias Caddy, din exces de zel, face un gest larg cu mâna şi dă din greşeală peste şapca lui Alin, alias Uzzi, şapcă ce zboară cu boltă, spre distracţia băieţilor şi disperarea echipei de filmare.

 
A doua zi, toată echipa s-a mutat într-un cimitir de maşini din cartierul Vitan din Bucureşti (vecin cu Pantelimonul, reşedinţa B.U.G.), unde Tataee, Caddy şi Uzzi au interpretat fiecare bucată care le revenea. Indicaţiile regizorului au mers până la a le „demonstra” cum ar trebui să se mişte ca să pară cât mai duri. Îmbrăcat într-un trening alb, cu pantalonii îndesaţi în bocanci şi gluga hanoracului pe cap, regizorul părea a fi „din zonă”. Oricum, se pare că asta l-a validat în ochii băieţilor de la Mafia, care au manifestat mare încredere în el pe toată durata videoclipului şi au făcut tot posibilul să nu-i înşele aşteptările. Şi cum era ianuarie şi un frig de crăpau pietrele, au fost aduse în ajutor două recipiente de vin fiert. „Bun vinul”, sau cel puţin aşa spuneau băieţii cu nasul roşu care sorbeau veseli din paharele de plastic. Pe faţa lor se putea citi mândria de a lua parte la un asemenea eveniment. Aşadar, cuţitele se învârteau în aer, feţele se înăspreau, mâinile se ridicau, în aşteptarea verdictului. Acesta venea dintr-un fel de cort, improvizat din cearşafuri prinse pe patru beţe, care protejau un monitor de lumina soarelui. În faţa ecranului stătea Bogdan Albu, strigând după fiecare dublă: „Foarte bine, încă o dată!”. Nimeni nu se supăra, această expresie fiind foarte uzitată la filmările de acest gen. Se ştie că e nevoie de cât mai multe duble pentru a avea apoi de unde alege. Au existat, desigur, şi pauze de filmare, care lăsau ocazia doritorilor de a schimba o vorbă, două cu Mafia. Două fete din zonă au profitat de ocazie pentru a-şi flutura pletele printre băieţii îngheţaţi, dezamăgite de faptul că aceştia se retrăgeau în singura cămăruţă încălzită din zonă, pentru a se dezmorţi un pic: „Accesul interzis…”. Ce-i drept, fetele au rezistat eroic remarcilor – proverbiale deja – ale fraţilor de sânge ai formaţiei, care, din excesiva dorinţă de a fi pe aceeaşi felie cu idolii lor, uitau că sunt în pauză şi continuau să-şi agite muşchii buzelor într-un fluviu de expresii rare, întâlnite la periferii. „Ăsta o să fie cel mai bun clip, mai bun decât tot ce s-a făcut până acum în România”, ne-a şoptit o voce, drept pentru care aşteptăm cu nerăbdare să vedem despre ce e vorba.

 
Redactat de: Catalin Dumitrescu
Grafica: Daniel Radu
Sursa articol: Daniel Radu

 
scan mafia