Pagini de istorie: Da Hood Justice – Direct din Unda’ground (1999)

Albumul „Direct din Unda’ground” a fost lansat pe data de 17 iunie 1999, la Cat Music / Media Services,  pe CD si caseta, reprezentand al doilea album din discografia celor trei membri ce formau Da Hood Justice: Nai’gh’Ba, Stoe Toxxic si Sub Zero (primul fiind lansat in 1997 si intitulandu-se „Judecata de dupa…”).

Materialul era precedat de maxi-single-ul „Sfarsit de mileniu” (lansat in luna martie a aceluiasi an), ce includea piese ce apareau pe „Direct din Unda’ground” („Sfarsit de mileniu”, „Numai pentru fratii mei (unda’ground mix)” feat. Rimaru de la R.A.C.L.A. – varianta originala a piesei gasindu-se numai pe acest material, instrumental semnat DJ Sleek, iar pentru album a fost folosit remix-ul – si „SUPA’figura’NT”), plus doua remix-uri ale piesei „Sfarsit de mileniu” (millenium mix si drum’ apella) realizate de DJ Phantom.

De asemenea, o alta piesa lansata inaintea albumului a fost chiar cea care da numele materialului, „Direct din Unda’ground”, piesa ce a aparut in vara anului 1999 pe compilatia „Star de cartier”.

Single-ul ce a promovat albumul a fost reprezentat de piesa „Numa’ una”, videoclipul avand premiera odata cu lansarea albumului, cel de-al doilea extras pe video facandu-si aparitia in iarna aceluiasi an, piesa aleasa fiind „Supersonic” (realizata in colaborare cu Methadon 3000).

L.P.-ul continea 14 track-uri – intro, 12 piese si outro, dintre care 6 piese in premiera (pe langa cele mai sus mentionate si deja cunoscute de public, mai aparand doua piese ce nu pot fi considerate in prima auditie, una dintre ele reprezentand remix-ul unei piese mai vechi, „Niquaganxta”, ce este inclusa pe primul album Da Hood Justice, iar cealalta, „Combinatii, fiind inclusa intr-o prima varianta – fara insert-uri vocale din filme romanesti – pe mixtape-ul „Marele Sabath, semnat DJ Sleek, in 1997).

La capitolul colaborari intalnim nume precum: Mircea „Puiu” Petru (voce aditionala pe „Viata e un joc”), Methadon 3000 (pe „Supersonic”), Rimaru (pe „Scoala veche de rap” si „Numai pentru fratii mei”), M&G (pe „Scoala veche de rap”; pe album apar ca Rapsodique), Mike (pe „Scoala veche de rap”), Cristina Giurgiu (voce aditionala pe „Sfarsit de mileniu” si „Proiect: Jazz Hip-Hop”), Magda Popescu (voce aditionala pe „Numai pentru fratii mei”) si Brugner (pe remix-ul piesei „Niquaganxta”).

Instrumentalele pieselor erau semnate Sub Zero, exceptie facand „Viata e un joc” (Mircea Petru), „Supersonic” (DJ Sleek) si „Sfarsit de mileniu” (Gabi Mitran). De asemenea, DJ Sleek semna scratch-urile piesei „Direct din Unda’ground”.

Inregistrarile pentru album avusesera loc in studiourile Claxon (inginer de sunet: Gabi Mitran), Midi Sound (inginer de sunet: Andrei Kerestely) si Spirit Studio (ingineri de sunet: Mircea Petru, Florin Siia si Vali Rotari), unii dintre cei mentionati aducandu-si aportul si ca instrumentisti, alaturi de oameni de studio ca Malin C., Calin C. sau Cristi Andrei.

Designul grafic al copertei era realizat de Alin Surdu, ideea copertei fata apartinandu-i lui Vlad „Tataee” Irimia (B.U.G. Mafia).

Producatorul executiv al albumului era Da Hood Justice.

 

 

Sursa: BroNews