La inaltime, ca un Boeing 7-47 (Cronica)

Duminica seara, Dragonua implinit 7 ani “in casa”, pe scena din The Silver Church Club.

 

Cu putin inainte de miezul noptii, Pistol, Dinte si Robert DRG au deschis ceea ce urma sa fie o calatorie cu (hip-)hop-uri, pe traseul Off The DomeSpecii – “Dragos V’oda”. Pret de trei piese si un a capella, Salajanul a fost la putere pe scena aproape la fel de plina ca spatiul pentru public. “Sunt soldatul care nu si-a cunoscut generalul”, s-a prezentat Pistol inainte ca Robert DRG sa lase deoparte instrumentalele, pentru o strofa a capella. Dupa aplauze, publicul a impartasit bucuria rapperilor ca, in sfarsit, “Sisu e liber”.

 

“Am venit sa va trec printr-o calatorie prin cariera mea” a fost replica cu care Dragonu’ a testat microfonul oldschool. Nu de alta, dar “au rupt astia din Salajan microfoanele”. Rimele pe loc au fost primele din show-ul care l-a inclus si pe Aforic. Atunci a inceput si lungul sir de surprize al serii, cu anuntul ca Atacuri de panica revine in concerte.

 

Urmatoarea oprire: perioada Specii. “Din pacate, nu au putut sa vina nici Kazimir, nici Chimie. Probabil ca s-au drogat prea rau. Sa stiti ca sunt periculoase drogurile astea, frate. Daca te apuci de ele, greu te mai lasi. E greu, frate”, a spus Dragonu’, anticipand ca urma sa cante doar strofele sale din piese. Dar pentru public nu a contat. Nu era nici “4 ziua” si nimeni avea loc sa joace “Sah”. Dar piesele au aratat, inca o data, impactul trupei asupra publicului.

 

Prima piesa HAARP Cord a venit cu o alta veste. “Nici Pacha Man nu a putut sa ajunga”. De ce? “Probabil e cu Stefan Banica undeva, ma gandesc ca alearga printre stele”. Dar, din nou, bombele nu s-au oprit. “Reprezint”, “Dragoste sau frica”, “Calatoria” si “Nu mai sunt copil”, au fost completate de o noua tura de freestyle Dragonu’ . Strofa din “Titani” si “The sound of the underground was found” au fost urmate de Flou Rege cu o bucata rece.

 

“E Romania, pe-un picior de plai, pe-o gura de rai”. Asa a inceput freestyle-ul prin care Dragonua adus tricolorul pe scena, pentru “Patria”. Cu steagul in public, invitatul Carbon a urcat pe scena pentru “Lacunele istoriei”, “Dezradacini”, “Mancatori”, “Un singur gand” si “Flori de mucigai”.

 

Dragos V’oda” a explicat, in versuri, “Cum e” sa canti piesa “preferata din toata cariera”, in fata a 1.000 de oameni,. In acest timp, se pregatea o alta supriza: “Primavara”. “Bonel”, cel mai tanar personaj din “Povesti de familie” l-a inlocuit pe Chimie in aplauzele publicului.

 

“Cred ca asta e cea mai mare evolutie a muzicii: sa fie pentru toate varstele, de la copii pana la oameni batrani”, a completat Dragonu’ cea mai insufletita interventie a serii.

 

A venit, din nou, momentul Salajanului. Chemat de public, Sisu a urcat pe scena pentru cateva mostre de bucati clasice: “Vorbe”, “Mai vrei” si “Am nevoie de rabdare”.

 

A venit randul prezentului. “Speciial” a vorbit rapperul despre “B.A.R.L.A.D.”, intr-o “Scrisoare pentru presedinte”. “Noile ordine mondiale” si “Spre rasarit” l-au adus pe scena si pe Stres. Seara se indrepta, incet, spre un sfarsit.

 

Dupa trecut si present, viitorul a fost stabilit pentru toamna aceasta, cand Dragonu’ va lansa un nou album. Dar, pana atunci, rapperul a lasat randul promisiunii pe care o face in fiecare concert de dupa lansare: “N-o sa mai fiu niciodata un drogat”.

 

Un show nu putea sa fie la inaltime fara un bis, asa ca rapperul a incheiat calatoria la puterea a saptea, prin “Schimbari de valori”. Apoi, pista s-a inchis.