REPcenzie Concert Omu Gnom

Recunosc doua lucruri. Stiu de existenta trupei Raparta, de pe vremea cand aceasta insemna Odiseu, Capitol, Kaliu si Gnom, si mai recunosc si faptul ca, din 1997, de cand Marian Velicu si Bobby Georgescu din trupa de pionieri Cimitiru Bellu, au lansat la Alpha Sound L.P.-ul “Muzica din coltul strazii” (L.P. ce avea sa planteze cu sarg o piatra de temelie in istoria hip-hop-ului romanesc, fiind primul material realizat integral in colaborare cu instrumentisti – Razvan Busuioc la tobe si percutie, Costel Bercus la chitara bass, Emanuel Burcea la keyboards), un beculet viu si discret s-a aprins in mintea mea necoapta de tanar ascultator in ale hip-hop-ului. Doar in 1999, cand pe piesa omonima albumului “Bine ai venit in paradis”, unde Sisu si Puya au ales sa colaboreze cu trupa de instrumentisti a lui Dan Armeanca, (rezultand o piesa de exceptie cu influente funk), am mai avut prilejul de-a asculta o astfel de creatie.

 

Sase ani mai tarziu, in anul de gratie 2005, K-Gula si Dj Undoo, cu ai lor Confusion (Jojo la tobe, Vali la chitara, Johnny la chitara bass), proiectul purtand numele de K’N’ Confusion (acronimul K si N provenind de la K-Gula si Dj Undoo) si Da Hood cu ai sai instrumentisti (Gabi “Printzu” la chitara bass, Marius “Zulu” la chitara, Cristina Puia – keyboards & backing vocals, Kani la tobe si Dj Sonia), m-au convins definitiv si irevocabil de faptul ca fuziunea hip-hop-ului cu trupele de instrumentisti este cat se poate de benefica din toate punctele de vedere (sound mult mai viu si natural, public tinta extins, atmosfera mult mai dinamica in concerte), un an mai tarziu, in toamna lui 2006, avand in sfarsit ocazia de-a lua parte la un concert live al proiectului K’N’ Confusion.

 

Opt ani mai tarziu, mai exact in toamna unui 2013 tumultos, pe data de 20 septembrie, ma aflu din nou in fata unui concert hip-hop cu live band, de data aceasta fiind vorba despre Omu Gnom, in tandem cu live band-ul Macel mai chill (A.T.M., Luca Sfura, Costi Grigore si Robert Moraru).

 

Concert Omu Gnom

Zis si facut. “Aranjat, parfumat, arat a baiat”, ma indrept spre clubul Fabrica, acolo unde se vor fi petrecut ostilitatile. Prieteneste dau noroc cu toti cunoscutii si prietenii care-mi ies in cale, servesc cu sete o Silva Bruna, warm-up-ul de-a dreptul “calduros” asigurat de Enigo, armonizand degustarea berii neaose. Pe scena, regasim un banner continand un mesaj plin de talc, ce-i indeamna pe “cautatorii de comori” de la Rosia Montana sa se antreneze pentru Rio de Janeiro 2016 (“Castigati-va aurul la jocurile Olimpice…). Ma gandesc ca banner-ul a trecut si prin Piata Universitatii, nefiind la prima tinerete, zambesc cu un gust amar si ma pregatesc de spectacol.

 

Cu cateva minute inainte de miezul noptii, Omu Gnom isi face in sfarsit intrarea pe scena, in aplauzele frenetice ale celor aproximativ 300 de spectatori ce venisera sa ia act la veritabilul show ce avea sa urmeze.

 

Pentru inceput, rap-ului romanesc i se monteaza balonul de resuscitare, Gnom deschizand constiincios drumurile prin “Reinvierea rap-ului romanesc”, jucand “Cu cartile pe fata”, chiar “Azi”.

Cu o interpretare cusera in limba engleza, Vapor intinde ancora-n dana lui Gnom, demonstrand intregii audiente cum sta treaba “Cu repu”, si mai ales cu cea mai vorbita limba de circulatie internationala.

 

9

Primul invitat al serii, Celalalt, urca discret pe scena pentru a servi alaturi de Gnom o veritabila portie de “Rap romanesc”, piesa inclusa pe L.P.-ul “Program de lucru” al celor de la Ateliere de creatie (Omu Gnom, Celalalt, Fratele Costel, Heas si Dj Pilu).

De asemenea, Celalalt mai interpreteaza piesa “Etcetera” (piesa ce beneficiaza de un videoclip), punand punct cu gratie aportului din seara de 20 septembrie.

 

Timpul trece, leafa nu merge, iar Gnom hotaraste sa-si semneze “Demisia” din gulagul call center-ului, in fata a 300 de oameni, care toti par sa rezoneze cu mesajul piesei, ulterior, Gnom indemnand la progres, evolutie si spirit pozitiv, prin piesa cu titlu imperativ, “Upgradeaza-te”. Si da, “Ai dreptate!”.

 

Al doilea invitat al serii, Clara Mitola, urca pe scena, oferind ciocanelului, scaritei si nicovalei o remarcabila “Terapie” pe termen lung, din al sau saxofon cu sunet diafan.

Imediat dupa terapia lui Gnom si Clara, pe scena urca Norzeatic impreuna cu percutionistul Iftene Laurentiu, acestia reusind pentru un moment sa puna “Stop” timpului, cu o piesa si o atmosfera absolut incendiara.

 

Pornind de la principiul “tot raul spre bine”, Omu Gnom demonstreaza publicului faptul ca are “Metehne” chiar nobile, invitandu-i in scena pe Corina Ciuplea (impreuna cu violoncelul sau) si pe Mihai Balabas (impreuna cu a sa vioara), acestia delectand ascultatorii in cel mai natural mod cu putinta, drept urmare, pentru “Metehne”, cerandu-se bis de doua ori.

 

concert Omul Gnom

Pe final, se naste intrebarea “A meritat?”, intrebare la care nu putem raspunde decat: “Categoric ca da!”. De ce? Pentru ca experienta unui concert hip-hop cu live band o intalnim foarte sporadic, chiar si atunci cand vorbim despre perioade mari de timp, recomandabil fiind ca toti ascultatorii de hip-hop sa participe atunci cand au ocazia, macar o data in viata la o prestatie de acest gen, prestatie careia nu-i putem acorda decat nota zece cu felicitari!
Mai multe poze de la concert gasiti aici