RECENZIE: Finala BATTLE MC ROMANIA – EDITIA 2015

Ziua de 15 a celei de-a 3-a lună gregoriană, din cele 7, cu 31 de zile, luna mai, a anului 2016 a reprezentat punctul final al ediției cu numărul 4 a campionatului național de Battle MC, ediția 2015. După cum bine știți, sau nu, țin să vă reamintesc că ediția 2015 s-a ținut în anul 2016 din cauza tragediei de la Colectiv, din data de 30 octombrie, în urma căreia au decedat 64 de suflete.

Anterioarele ediții de Battle MC, au avut următoarele rezultate:

 • Prima ediție, găzduită în anul 2012, a avut loc în clubul bucureștean Silver Church, acolo unde, în prezența a peste 400 de persoane, Pytt a câștigat prima ediție, învingându-l în finală pe Faust, cel care a lansat în acest an albumul “Strictul necesar”, alături de Manafique.

Sursa: HipHopLive.Ro – YouTube

 • A doua ediție, găzduită în anul 2013, a avut loc în clubul bucureștean Colectiv, și a fost câștigată de emcee-ul brașovean, MCoco, acesta obținând premiul de 3000 de lei după o confruntare finală cu TZP.

Sursa: HipHopLive.Ro – YouTube

 • Ediția cu numărul 3, cea din anul 2014, a avut loc în clubul bucureștean Colectiv, și a fost ediția care a adunat cea mai mare audiență, având peste 650 de persoane prezente. Această ediție nu a fost cu nimic diferită de cele anterior, vorbind strict din prisma câștigătorului, întrucât acesta a provenit din alt oraș decât cel gazdă. Diferența dintre ediția anului 2014 și cele două ediții precedente a fost foarte mare în ceea ce privește organizarea. Dacă la primele două ediții au avut loc doar preselecții pe orașe, la ediția din anul 2014 s-a început un turneu regional, în număr de 8, dar și 3 semifinale, toate acompaniate de finala de pe 07 decembrie 2014. Finala a fost câștigată de emcee-ul miovean, Oliniutza, emcee care și-a adjudecat titlul de CAMPION în fața oponentului constănțean, Psihotrop.

sursa: Battle MC ROMANIA

Ediția din anul 2015 a Campionatului Național de BATTLE MC România a adunat în faza finală a competiției 14 participanți, dintre care au fost doar 13 prezenți, absența aparținându-i finalistului de anul trecut, Psihotrop, acesta invocând probleme personale. Cei 13 participanți prezenți au fost următorii: Bestia, Bonel, Cosmo, OCD, Zary, MC Jenă, MC Ciob, Oliniutza, Pitty, Shaggy, Oscar, Afro, Mercaș.

Juriul a fost mai numeros față de anii precedenți, acesta fiind format din: Dragonu, Keed, J, AFO, Macanache. DOC trebuia să fie prezent în juriu, însă, din cauza unor probleme de sănătate, nu s-a putut prezenta. La jumătatatea evenimentului, în juriu a avut loc o schimbare. În locul lui Macanache a intrat unul dintre membrii trupei The Bridge Committee, JAZZ 8.

Artiștii care au cântat la acest eveniment au fost următorii: Neli, Phunk B & Saw, Flou Rege, Dragonu. Un alt nume care a lipsit la acest eveniment a fost Chimie, artist care trebuia să țină un live performance.

DJ-ii care au asigurat muzica au fost DJ OLDSKULL și DJ SERBANESKU.

După ce s-au prezentat actorii principali, ne îndreptăm spre prezentarea clubului (TheTube). Clubul este reprezentativ pentru rap-ul lunii mai a acestui an, acesta mai ținând alte evenimente, printre care lansarea de album a doi dintre membrii Okapi: Nane – Plecat de acasă / Maximilian – A 5-a roată la căruță. La eveniment au fost prezenți aproximativ 450 de persoane, în condițiile în care capacitatea clubului este de 500 de persoane.

Intrarea, +16, în club a început a fi permisă publicului începând cu ora 20:00, iar prețul unui bilet a fost de 30 de lei la intrare, respectiv 25 de lei în pre-sale.

Sponsorii și partenerii acestei ediții de Battle MC România au fost următorii: Phoenix Hip-Hop, I Think I Like It, Utv, TheTube, Spirits of London, myticket.ro, hiphoplive.ro, junkysize.ro, blacksheepsound.ro, bronews.ro, hiphopart.ro, hiphopnews.ro, Versuri Hip-Hop, marphahiphop.tv, uzr.ro.

Alte aspecte prin care această finală se diferențiază de celelalte prin următoarele aspecte:

 • Prima ediție în care biletele au fost în pre-sale
 • Prima ediție în care a fost pusă o centură
 • Prima ediție în care a fost gravat numele câștigătorului
 • Premiul s-a extins la 6000 de lei
 • A beneficiat de un imn, creat de unul dintre fondatorii site-ului Phoenix Hip-Hop și membru Șatra B.E.NZ., Keed 

Evenimentul a început în jurul orei 23:00, iar pe scenă au apărut NELI și COMS care au interpretat câteva piese (VEZI AICI O PARTE DIN LIVE PERFORMANCE), aceștia fiind acompaniați pe întregul live performance și de Goro, dar și de TheWatcher, care a cântat în premieră “Triumf”. După atmosfera frumoasă creată de NELI și invitații săi, au avut loc extragerile BATTLE MC, care au fost următoarele:

 • Bonel vs Shaggy (câștigător Bonel, iar din cauza situației create de absența lui Psihotrop, cea mai bună prestație dintre pierzători a beneficiat de un wildcard, iar aceasta i-a revenit lui Shaggy).
 • OCD vs Pitty (câștigător Pitty)
 • Oliniutza vs Mercaș (câștigător Oliniutza)
 • Zary a fost extras fără adversar, acesta trebuind să convingă publicul că este competent de faza următoare a evenimentului
 • Cosmo vs Afro (câștigător Cosmo)
 • MC Jenă vs Bestia (câștigător Bestia)
 • Oscar vs MC Ciob (câștigător Oscar)

După prima rundă, au urcat pe scenă Phunk B & J-SAW. De amintit este faptul că pe 13 mai 2016, Phunk B a lansat albumul “Nu mi-e frică de moarte”, pe care vă invităm să-l ascultați aici: Phunk B – Nu mi-e frică de moarte (SOUNDCLOUD) . După alte meciuri tari, unele fiind chiar memorabile, de exemplu Cosmo vs Bestia, a urmat prestația lui Flou Rege, care a continuat atmosfera fumoasă anterioară cântării sale.

În prima semifinală s-au întâlnit Bonel și Zary, în urma căreia s-a impus Zary după ce s-a dat și acapella. În cealaltă semifinală s-au întâlnit Bestia și Oliniutza, în urma căreia s-a impus campionul de anul trecut, Oliniutza.

Între semifinale și finale a avut loc probabil cel mai bun live performance al serii, cel al lui Dragonu.

Așadar, finala mică, între Bonel, care s-a prezentat la eveniment în gips, și Bestia a fost câștigată de primul emcee prezentat în propoziție, după lungi discuții ale juriului.

Finala mare i-a adus față-n față, în premieră, pe Oliniutza și Zary, finală care a dat unul dintre cele mai tari meciuri de battle ale serii. Aceasta a fost câștigată pentru al doilea an la rând de Oliniutza.

Felicitări, Oliniutza, pentru câștigarea premiului de 6000 de lei, pentru câștigarea centurii, dar și pentru păstrarea titlului de campion național de Battle MC. Felicitări și celorlalți participanți, ei sunt eroii unei seri de hip-hop!

Evenimentul a fost unul foarte reușit, acesta implicând foarte multă muncă, foarte mulți nervi, foarte multă oboseală, dar toate acestea sunt anihilate în momentul în care ai satisfacția unui feedback foarte plăcut, sau în momentul în care ești încântat de ceea ce ai realizat. Doresc să felicit echipa BATTLE MC ROMÂNIA pentru această organizare, fiind cea mai bună ediție de până acum.

Note suplimentare:

Informații, imagini, videoclipuri prelucrate de pe paginile site-urilor Hiphoplive.ro & Phoenix Hip-Hop.

BattleMC Romania: Cypher cu o parte dintre finalistii de la Marea Finala a editiei 2015!

Battle MC Romania: Interviu cu o parte dintre finalistii editiei 2015!