Pagini de istorie: Morometzii – K.O.respunzător (2000)

Albumul „K.O.respunzator” a fost lansat pe data de 11 august 2000 la casa de discuri A&A Records, reprezentand al patrulea album din discografia Morometzii (dupa „Ganditoru’ 8294” – 1997 / AMMA; SaproBaxterFreakadadisk; „LuminileS-AuStins” – 1998 / A&A Records; Unchiu’ SaproRakuDropsFreakadadisk; „Sud Still” – 1999 / A&A Records; Unchiu’ SaproRakuDropsFreakadadisk).

Este primul album realizat in formula Cezar1-Q SaproCristeaSorinRakuIlieCostelDropsGrecu, dupa lansarea videoclipului „Oamenii mei” (piesa extrasa de pe albumul „Sud Still” din 1999), dupa 6 ani in care activase la Morometzii, Freakadadisk (pe numele sau real Petre Urda) plecand la Parazitii, dar, in acelasi timp, si ultimul alaturi de Raku si Drops, dupa aparitia acestuia trupa Morometzii destramandu-se.

Piesa aleasa ca single pentru promovarea albumului a fost „Oriodaionodai”, aceasta beneficiind si de un videoclip aparut in luna mai a anului 2000.

Oriodaiorinodai” reprezinta o premiera in muzica hip-hop autohtona, fiind prima piesa pentru al carei instrumental a fost folosit un instrument specific peruan – charangoul, responsabil pentru aceasta fiind Itto, component al trupei Meza.

De asemenea, o a alta piesa ce face parte din tracklist-ul L.P.-ului si a fost disponibila pe un alt material lansat inaintea acestuia este „@t1ci”, aparuta pe compilatia „Hip si Hop Murale 2”(A&A Records, 6 iulie 2000).

Albumul „K.O.respunzator” a fost editat pe CD si caseta, continand 19 track-uri (11 piese si 8 interludii).

Negativele pieselor erau semnate 1-Q Sapro („Inapoi… Gata!!!”, „ST.L.P.C.R.”, “1 loc in vis”, „Nebun D.Legat”), Raku („Oriodaiorinodai”, „@T1ci”, „RapPREZENTAM”, „Perspective”, „T.R. «u» Ba Duri”), Drops („Shtiu ca e greu”, „Atata vreme”), la realizarea a doua dintre ele participand si Freakadadisk („ST.L.P.C.R.” si „Perspective”).

Aranjamentele erau realizate de Dan Baciu („Inapoi… Gata!!!”, „@T1ci”, „Shtiu ca e greu”, „1 loc in vis”, „Atata vreme”) Mircea Petru („Oriodaiorinodai”, „RapPREZENTAM”, „Nebun D.Legat”, „T.R. «u» Ba Duri”), 1-Q Sapro („ST.L.P.C.R.”) si Freakadadisk („Perspective”), acesta din urma semnand si scratch-urile pieselor „RapPREZENTAM”, „Nebun D.Legat” si „Atata vreme”.

Inregistrarile pentru album au fost efectuate la Spirit Studio, cu exceptia pieselor „Inapoi… Gata!!!”, „@T1ci”, „Shtiu ca e greu” si „Atata vreme”, inregistrate in studioul lui Mihai Alexandru.

Fotografiile copertei erau realizate de Stefan Jipa si Oana Ispas, coperta purtand semnatura Morometzii, alaturi de MariuS si Morarica.

 

 

Sursa: BroNews