Pagini de istorie: Mahsat – Laboratoru` (2002)

Albumul „Laboratoru`” a fost lansat pe data de 28 martie 2002, la Cat Music / Media Services, in format CD si caseta.

Reprezinta materialul de debut al trupei Mahsat, fondata in 1996 de Claudiu Iulian „Maximilian” Husaru si fratele acestuia, Corneliu „Houdini” Husaru, la scurt timp, la sugestia baietilor de la XXL & 10 GreiGrasu XXL si Paco 10 Grei, fiind cooptat in trupa si Alexandru „Blatjargon” Craciun (in perioada de inceput avand numele de scena Blatjargon Sahest).De-a lungul anilor, Mahsat au aparut pe diverse materiale, atat cu piese proprii, cat si in postura de invitati, aceste aparitii fiind urmatoarele: pe „Marpha – Strict Hip-Hop III”, cu piesa „Spargatorii de rime”, produsa de Stefan Catalin „Cheloo” Ion (Maximilian aparand si ca voce aditionala pe piesa celor de la XXL, „Balada pentru Maria Ioana”) – 1998; pe albumul de debut XXL & 10 Grei, „Personajul negativ” (pe De drept si de fapt”, unde este prezent doar Maximilian sau intreaga trupa, alaturi de Kiper de la Rasa, pe „Inca motivati”) – 1999; pe „Star de cartier” (unde Maximilian este invitatul celor de la La Familia, pe piesa „Bagabontii adevarati nu mor niciodata”) – 1999; pe „De la Est la Vest – 1999% Hip-Hop” (cu piesa Mahsat, „Jucator cu doua fete”, in colaborare cu Cheloo de la Parazitii sau ca invitati pe piesele celor de la XXL & 10 Grei, „Caldura mare”, pe care mai apar Tragaci de la Ca$ino si CristianaMilea, cea de-a doua piesa XXL & 10 Grei, „Pretul corect”, beneficiind doar de aportul lui Maximilian) – 1999; pe „Intotdeauna pentru totdeauna”, semnat B.U.G. Mafia (Maximilian, alaturi de PuyaLuchian,Pacha Man si Villy, fiind invitat pe piesa „Cuvinte grele”) – 2000; pe compilatia „B.U.G. Mafia prezinta Casa”, dupa ce in 2001 devenisera artisti Casa (cu piesa „O vorba de pe strada”, o colaborare cu XXL & 10 Grei si Villy) si pe albumul din 2003 al celor de la B.U.G. Mafia, „Baietii buni” (pe piesa „Iarba si alcool”, alaturi de XXL & 10 GreiLuchian si Primo).

Laboratoru`” reprezinta primul si ultimul material Mahsat realizat in formul Maximilian / Houdini /Blatjargon, singurele aparitii ca Mahsat in formula Maximilian si Houdini producandu-se pe compilatia „Hip-Hop Anthology” (cu piesa „Una calda, una rece”) – 2006, pe albumul lui Grasu XXL, „Curaj” (atat ca trupa, pe piesa „Sare casa”, cat si separat, Maximilian fiind prezent pe piesele „Elegant”, „Full option” si pe remixul piesei „Fara filtru”, iar Houdini pe piesa „Dans murdar”) – 2006 si pe mixtape-ul „Evident”, tot al lui Grasu XXL (cu piesa „De-abia astept / Agresiv remix”).

In prezent, Maximilian este artist Okapi Sound (lansand in 2008 primul material solo, acesta intitulandu-se „Volumu’ la Maxim…ilian!!!”), iar Blatjargon este membru Deepside Deejays (acum cativa ani facand parte din trupa de reggaeton Chicanos), Houdini nemaiactivand in domeniul muzicii (ultima aparitie fiind pe albumul lui Maximilian).

Odata cu lansarea pe piata a „Laboratoru`lui, a fost disponibil si primul videoclip, realizat la piesa „O vorba de pe strada” (varianta aparuta pe „Casa”), regizat de Petre Nastase (Art Focus), filmarile acestuia realizandu-se intr-o sala de sport din cartierul bucurestean Pantelimon.

Albumul „Laboratoru` contine 12 track-uri (intro, 8 piese, un interludiu, varianta cenzurata a piesei „O vorba de pe strada” si outro), „O vorba de pe strada”, in ambele variante, fiind oferita sub o alta forma decat cea de pe „B.U.G. Mafia prezinta Casa”).

Invitatii de pe material sunt Grasu XXL (pe „Alte 12 ore”, dar si ca voce aditionala pe „6 si ceva in plus” si interludiul „Malpraxis”), Kiper de la Rasa (pe „Alte 12 ore”), XXL & 10 Grei (pe „O vorba de pe strada”),Villy (pe „O vorba de pe strada”) si Roxana Andronescu de la Capuccino (pe piesele „Pe strada mea” si „Saptamana 7”).

Instrumentalele pieselor sunt produse de Blatjargon si Tataee de la B.U.G. Mafia, cu exceptia pieselor „Alte 12 ore” (produsa de Grasu XXL si Tataee), „O vorba de pe strada” (produsa de BlatjargonVilly si Tataee), „Pe strada mea” (produsa de Tataee si Grasu XXL) si „Malpraxis” (produsa de Grasu XXL si Tataee).

Inregistrarile pentru album au fost efectuate in studioul Sound Art, avandu-i ca ingineri de sunet pe Florin SeverRudolf Rudy” Bloch si Catalin Tuta Popescu, masterizarea fiind realizata de catre Cristi Dobrica la Magic Sound.

Fotografiile si designul copertei sunt semnate Alin Surdu, producatorii executivi ai albumului fiind Tataee si Grasu XXL.

 

 

Sursa: BroNews