Pagini de istorie: HIP HOP CONNECTION (Vox Pop Rock numarul 11, martie 1994)

Recenzia concursului din Căminul P27 din Regie (12 martie 1994), realizată de DJ Sleek, la care au participat JoDisco, Michael J, Black Star, R.A.C.L.A., Shabada MC şi Vorbire Directă. Articol publicat în revista Vox Pop Rock (numărul 11, martie 1994), rubrica HIP HOP CONNECTION.
 
E joi noaptea, trecut de ora 1,00 (de fapt, e vineri deja), dimineaţă articolul trebuie să fie gata, bătut la maşină, iar eu încă n-am scris nimic care să mă satisfacă. Aşa că încep cu ce-mi vine în minte.
 
Anul trecut, când am iniţiat rubrica „HIP HOP CONNECTION” vă promiteam o serie cât mai lungă de articole – promisiune pe care, bineînţeles, n-am respectat-o. Drept pentru care, de data asta, nu vă mai promit nimic.
 
Şi o să încep cu un eveniment cald încă, despre care probabil aţi auzit destui: concursul de rap din Regie, de sâmbăta trecută, 12 martie. Datele sunt următoarele:
 
– loc de desfăşurare: căminul P27 (cca. 70 mp)

– organizator: Octombi Francis – „Rebelul” (pentru prieteni: Cyr)

– participanţi: JoDisco, Michael J, Black Star, R.A.C.L.A., Shabada MC, Vorbire Directă

–  juriu: eu, Abdul şi încă o fătucă din public

– public: cam 100 de persoane

– câştigători: Black Star – loc 1, Vorbire Directă – loc 2, Shabada MC – loc 3
 
HIP HOP CONNECTION (Vox Pop Rock numarul 11, martie 1994)
Că cei de la Shabada MC au fost nemulţumiţi de locul 3 – înţeleg. Că au trebuit să facă tămbălău din asta şi să se potolească numai când era să iasă cu trozneală – nu mai înţeleg.
 
Că doi puştani s-au luat de gât (pe diverse motive) – înţeleg. Că au făcut-o unde şi când nu trebuia – asta nu mai înţeleg.
 
Că presa şi-a trimis oamenii – îmi pare bine. Că ăştia s-au apucat să scrie tâmpenii – asta mă acreşte. Ce bine ar fi să vă daţi voi seama că rap-ul nu se limitează doar la grupuri ca ONYX. Dacă cineva îşi exprimă frustrările prin muzică, asta nu înseamnă că atunci când îl asculţi trebuie să simţi neapărat nevoia să spargi tot ce mişcă-n jur. Încercaţi să şi gândiţi înainte de-a face tâmpenii şi aduceţi-vă aminte că dacă eşti mereu gata să dai cu pumnul, asta nu înseamnă neapărat şi că eşti un şmecher.
 
În ce priveşte comentariile din presă nici nu ştiu ce să spun. Bine, feţii moşului, cum să spui că show-ul de sâmbătă „a marcat naşterea mişcării rap autohtone”? Ar fi trebuit să ştiţi măcar de concertul ce a avut loc anul trecut în mai, la Polivalentă. Florin Suciu n-a fost deloc unul din organizatori, ci managerul celor de la Vorbire Directă. Că cele „câteva românce prezente s-au aciuat în braţele unor negri” – asta pute a rasism şi, în plus, nu văd de ce vă mănâncă pe voi fundul de asta. De unde aţi aflat că în juriu trebuiau să fie 5 membri – nu-mi dau seama. Michael este din Zair (nu Congo). „Ingala” se scrie „Iingala” şi este una dintre cele mai vechi limbi africane. „Puiaka” este, de fapt, „BUYAKA” şi e un fel de echivalent al „pac-pac”-ului nostru (imită sunetul armei, fraierilor). Iar cei care i-a luat la măciuci pe cei puşi pe scandal (nu erau doar negri, amărâţilor) nu era nici un membru al grupului R.A.C.L.A., ci chiar eu.
 
Un singur lucru vă sfătuieşte moşul vostru: nu vă mai băgaţi nasul atunci când nu ştiţi despre ceva cu ce se mănâncă.
 
Şi ca să vă mai excit un pic, vă anunţ următoarele (ca fiind posibile): Doina Pieper şi Corrupted Morales (fundaţia aia despre care nu ştiu cine spunea sâmbătă că nu există şi din care fac şi eu parte) sunt în discuţii cu producătorii români pentru a organiza prin vară un nou concert rap cu Alliance Ethnik, I.A.M., MC Solaar şi Gang Starr.
 
Asta-i tot pentru astăzi.
Sleek
 
Redactat de: Catalin Dumitrescu
Sursa: Victor Plastich