Pagini de istorie: Deceneu – Operatiunea Monstru (2001)

E.P.-ul „Operatiunea Monstru” a fost lansat pe data de 17 iunie 2001, la casa de discuri MediaPRO Music, subdiviziunea SUB Records (label managerul acestui proiect MediaPRO fiind DJ Sleek).

Operatiune Monstru” a aparut pe caseta si CD, numarul track-urilor fiind cinci. Pe material nu exista decat o singura colaborare, si aceea in familie, cu Dacian si Romichete din fosta trupa Getto Daci, trupa ce se destramase / luase o pauza dupa plecarea lui Ioio peste hotare, piesa in cauza fiind „Sigur si precis”.

Ca single reprezentativ pentru E.P. a fost aleasa piesa „7 zile”, acesta beneficiind si de un videoclip (singurul track ce a mai aparut si pe un alt material fiind „Nu de altceva”, mai exact pe mixtape-ul „Facem Records volumul 2” , semnat DJ Paul & Vlad Dobrescu, lansat in 2001).

Instrumentale pieselor sunt semnate DJ Sleek (fiind folosite sample-uri din Daniele Pattuchi, 7 Notas 7 Colores, Mark 5, Mohawks si nu numai), inregistrarile avand loc la Yama Studios, ingineri sunet: Matze si Nuxe. Coperta era realizata de Cornel Lazia.

Este unicul material solo oficial Viorel Adam (pe numele din buletin), B-Boy inca din 1992, DJ din 1996 (cand isi procura primul platan), acesta mai avand la activ in trecut doua albume cu trupa din care facea parte si al carei membru fondator era – Getto Daci, „Daciada” – 1998 si „Marea scofala” – 1999, dar si aparitii pe albume precum „Cei care te calca pe cap” (R.A.C.L.A.) – 1997, DJ pentru intreg albumul „Judecata de dupa…” (Da Hood Justice) – 1997, „Fara numar” (Delikt) – 1998, „Veriga lipsa” (Methadon 3000) – 1999, ori pe compilatii, respectiv mixtape-uri, ca „Marpha – Strict Hip-Hop” volumele 1 si 2 – 1996 / 1997, ambele volume „Hip si Hop Murale” – 1999 / 2000, „Marele Sabath” – 1997 si „Ronin” – 2000 (mixtape-uri semnate DJ Sleek), majoritatea colaborarilor / aparitiilor pe albumele trupelor mai sus mentionate pornind de la pozitia de membru R.A.N.-S. (Racnetul Agoniei Nationale Sindicat), grupare la care Getto Daci erau afiliati din 1996.

Singurele aparitii oficiale dupa „Operatiunea Monstru” au avut loc in 2004, pe compilatia „Proiectul Verde”, pe piese ca: „Bine ai venit” feat. Icsu din Explicit, „MECO – If u can”, „Panica pe www“ (unde aparea alaturi de nume ca Stoe Toxxic din Da Hood, VD88 din C.T.C., Vexxatu Vexx si membrii trupei Dream Team, Negru si Funky) si „Proiectul Verde” (alaturi de Nai’gh’Ba si Dream Team), urmatoarea fiind pe albumul celor de la Explicit, „Muzica depravata” (semnand scratch-urile skit-ului „Raspunsul”), colaborarea cu Subsemnatu si Icsu producandu-se datorita apartenentei la label-ul Urban Records (inca din 2002, in cazul lui Deceneu), unde, pe langa rolul de MC si DJ, Deceneu il mai indeplinea si pe cel de inginer de sunet, din aceasta postura lasandu-si amprenta pe numeroase piese lansate de diversi artisti ce colaborau cu acest label. De asemenea, tot in cadrul Urban Records, au mai existat proiecte nelansate precum „M.E.CO (Muzica Educativ Colectiva)”, un proiect cu doi emcee si doi DJ, proiect in care fusese realizata pentru „Proiectul Verde” (varianta mixtape Sub Zero) o prima piesa, „Bong, bong, sa-naltam”, un feat. cu Piele si Vexxatu Vexx, numele sub care ar fi trebuit sa apara cei trei fiind Grupul Coral Bong (piesa aparuta pe internet ca „3 sugestii”) sau o colaborare cu trupa hardcore timisoreana Implant Pentru Refuz (un cover dupa Jill Scott, „The revolution will not be televised”, numele piesei de baza fiind tradus in romana: „Revolutia nu va fi televizata”).

Tot din perioada Urban Records, in 2009, apare pe internet piesa „Tot in strada”, o colaborare Dream Team cu Deliric 1 de la C.T.C. si Deceneu, piesa respectiva fiind conceputa in 2004.

 

Pagini de istorie: Deceneu – Operatiunea Monstru (2001)

 

Sursa: BroNews