Exclusiv | Interviu cu Roxana Andronescu

Roxana Andronescu reprezinta vocea pe care multi o stim de dinaintea anilor 2000. A fost, mai intai, Roxana, apoi a aparut cu numele complet. Colaborarile ei cu muzica rap s-au facut pe piese care se asculta si acum „pe repeat”. Roxana Andronescu ne vorbeste despre ce au insemnat aceste colaborari pentru ea atunci si cum se mai intersecteaza cu muzica acum.

Interviul cu Roxana Andronescu este cel de-al treilea din seria noastra de materiale exclusive cu femei care si-au pus amprenta pe melodii de referinta din rapul romanesc, dupa Catalina Toma si Nico.

Marpha Hip Hop:  In anul 1999, vocea ta a aparut pe „Privesc de sus in sus”, a lui Grasu XXL. Ce te-a facut sa accepti aceasta colaborare?

Roxana Andronescu: Wow…  Jur ca nu-mi aduc aminte sa fi fost un motiv explicit. Era moda colaborarilor. Ce m-a luat prin surprindere a fost dorinta lor de a ma avea alaturi de ei in videoclip. La vremea aia, trebuia sa fii tare pe pozitie ca sa beneficiezi de videoclip…

Marpha Hip Hop:  A urmat activitatea din rap cu La Familia, pe piesa „Schimbari”. Da-ne mai multe detalii despre aceasta colaborare.

Roxana Andronescu: Vorbesti serios? Nu-mi aduc aminte absolut nimic (rade). Este parca dintr-o alta viata… Puya si Sisu, doi baieti foarte talentati. Nu stiu ce sa-ti spun. Eram tanara, copil… Tin minte ca fiecare invitatie de pus vocea pe rap ma flata. Era cu totul alt tip de experienta!

Marpha Hip Hop:  In acelasi an, ai colaborat si cu Sisu pe „Imi aduc aminte” si „Mergem in rai la noapte”, de pe albumul „Strada mea”, lansat de Cat Music. Ce te-a atras la aceste doua piese?

Roxana Andronescu: Atitudinea rap, ideea de muzica sociala, cu text “de pe strada” au fost mereu tentatii pentru mine. Mi-as fi dorit si in zona mea muzicala (de atunci) sa ma pot exprima mai mult in acest sens… Probabil de aici mi s-a tras…(rade)

Marpha Hip Hop:  Cum ai vazut tu muzica rap de atunci?

Roxana Andronescu: Inovativa. Pentru mine era o experienta total noua. Oameni noi, perceptii noi despre felul in care se scrie si se canta muzica. A fost foarte bizar atunci, dar de neinlocuit. La un moment dat, pe vremea aia, refuzam sa imi pun vocea pe piese pe care se injura. Acum, n-as mai face-o!

Marpha Hip Hop:  Ai avut colaborari cu BUG Mafia. In afara de „Inapoi in viitor” au mai fost si alte piese.

Roxana Andronescu: Prima colaborare cu BUG Mafia a fost cu mult inainte de 2011… „Mahoarca”, „Capul sus”… Sunt piese cantate cu ei cu mult timp inainte. „Inapoi in viitor” a fost un reloaded, daca vrei.

Marpha Hip Hop:  In paralel cu colaborarile din rap, cariera ta se desfasura in MB&C, Capuccino, Spin. Care erau diferentele dintre rap si muzica dance, in afara celor „tehnice”?

Roxana Andronescu: Vrei un raspuns simplu si formal? Sau o poveste interminabila? Din start sunt genuri diferite. De la concept la interpretare si trairi. Totul se face altfel…

Marpha Hip Hop:  Ai colaborat cu SiemTonik Obiektiv si DJ WicKeD la melodia „Spirit de Invingator”. Ce te-a atras la aceasta piesa?

Roxana Andronescu: Chiar piesa. Propunerea lui Tonik Obiektiv a venit intr-un moment cand nu ma mai asteptam sa primesc telefoane din aceasta arie de activitate. Nu am refuzat. I-am spus si am si facut asa: Daca imi place piesa, o cantam… Si.. Mi-a placut.

Marpha Hip Hop:  In 2015 ai spus ca nu iti e dor sa canti in public. De ce?

Roxana Andronescu: (ofteaza) Pentru ca nu-mi lipseste, in general, treaba asta. A fost o perioada frumoasa, dar am depasit-o. Am momente in care simt ca mi-ar placea, totusi, sa am un mic proiect de club, ceva intim, in care sa-mi invit prietenii sa le cant. Dar imi mai si trece. (rade)

Marpha Hip Hop:  Acum ai schimba aceasta declaratie?

Roxana Andronescu: Nu.

Marpha Hip Hop:  Totusi, ce te-ar face sa te intorci in muzica rap sau de alt gen, ca voce?

Roxana Andronescu: Nu stiu…

Marpha Hip Hop:  Esti solista, compozitoare si profesoara de canto. Care dintre acestea trei reprezinta cea mai mare pasiune a ta?

Roxana Andronescu: Imi descopar in fiecare an alta pasiune. Cele trei sunt la pachet, nu le pot clasifica in niciun fel.

Marpha Hip Hop:  Ai infiintat scoala de muzica si actorie LoISIR ARTS. Care este cel mai mare sfat pe care il dai elevilor tai?

Roxana Andronescu: Nu dau sfaturi in general. Imi place sa cred ca elevii mei sunt prietenii mei, iar cursurile pe care le tin tind spre dezvoltare personala.

Nu pretind ca voi face artisti din oamenii care-mi calca pragul si tin sa precizez ca ma adresez amatorilor. Celor care doresc sa se relaxeze prin muzica, dar sa si evolueze. Poate,  singurul sfat este “simte-te bine, facand asta!

Marpha Hip Hop:  Mai faci cascadorii in filme?

Roxana Andronescu: Nu. Din 2013. Nu pentru ca am ales, ci pentru ca nu am mai fost contactata.

Marpha Hip Hop:  Ai fost profesoara de canto si anul trecut, la concertul „Romanie, Fa Galagie”. Contribui si la evenimentul de anul asta?

Roxana Andronescu: Nu stiu nimic. Colaborarea cu Vlad (nr. Tata Vlad de la BUG Mafia) a fost una excelenta. Probabil, daca va fi nevoie de mine, ma va suna si ma va implica.

Marpha Hip Hop:  Cu cine ai colabora dintre rapperii din 2019?

Roxana Andronescu: Greu de raspuns. Sunt multi care imi plac. Nu cred ca as refuza vreo invitatie, daca imi va placea piesa. Cum stii deja…

https://www.facebook.com/roxanaandronescu12

https://www.instagram.com/roxandronescu

https://www.facebook.com/loisirart

 

Interviu realizat de Monica Olanescu pentru Marpha Hip Hop

Monica scrie