Editorial: muzica electronica & Suie Paparude

Muzica electronica autohtona are o istorie surprinzator de vasta. Si atunci cand ne referim la istoria ei, vorbim depre nu mai putin de 36 de ani de creatie muzicala. Cum s-a imbinat ea cu hip-hop-ul romanesc al anilor ’90 si pe unde si-au unit fortele, vom vedea in randurile care urmeaza.

 

Oficial, muzica electronica romaneasca ia nastere in a doua jumatate a anilor ’70, mai precis in anul de gratie 1977, atunci cand muzicianul si compozitorul de film Adrian Enescu (care a contribuit la coloana sonora a nu mai putin de 53 de filme romanesti, dintre care “Profetul, aurul si ardelenii”, “Bietul Ioanide”, “Ciuleandra”, “Mircea” etc), inregistreaza la Electrecord (pe atunci, singura casa de discuri din Romania comunista) albumul “Basorelief (Poem pop)”, acesta fiind si singurul album de muzica electronica lansat in anii ’70.

 

Anii ’80 aduc o mai mare diversitate in muzica electronica romaneasca, tot sub egida Electrecord, artisti si grupuri muzicale precum Octavian Nemescu, Electric Cord Group, Electric Cord Orchestra, Intonation, Wilton Kullman sau Florian din Transilvania (trupa infiintata de compozitorul Mircea Florian, unde, alaturi de nume precum Marius Vintila sau Mircea Baniciu, a activat si compozitorul Jolt Kerestely, in studioul caruia, in 1995, C-Nyk si Giovanni de la Il-Egal au inregistrat prima piesa din cariera, “Legea Strazii”), punandu-si amprenta asupra muzicii electronice indigene.

 

La o luna dupa revolutie, mai exact pe 26 ianuarie 1990, Lucian Stan, cunoscut publicului ca Dj Vasile, produce o prima emisiune dedicata fenomenului underground.

 

In 1991, Dj Vasile si Gabi Andries realizeaza o serie de emisiuni de profil la Radio Nova 22, post la care, intre 1991 si 1992, binecunoscutul pionier si promotor al hip-hopului romanesc, Dj Sleek, realizeaza alaturi de Sebastian “Daddy Love” si Abdul Shabazz prima emisiune cu si despre hip-hop, intitulata sugestiv “Hip-Hop Radio Show”.

 

Printre pionierii “nouazecisti” ai muzicii electronice se mai numara: Digital Art (fratii Cristian si Florian Nanu), Octave (Octavian Teodorescu), AND, Romulus Cruceanu (albumul “Garden Of Silence”, lansat in 1993 sub egida Australis Music, fiind nominalizat la premiile Grammy), Indra (Dan Bozaru), George Angelescu MonteOro, Dj Phantom (Edi Schneider – cunoscut promotor si colaborator al hip-hop-ului romanesc), Class, Expyde, Adrian Budritzan (cunoscut ca Future Groove, pionier al muzicii electronice, care, alaturi de nume precum Romulus Constantinescu, Dj Vasile si Dj Phantom, participa pe single-ul “Lumea e a mea de la B.U.G. Mafia, semnand doua dintre remixuri.

 

In ceea ce priveste FM-ul, Bogdan Serbu de la Radio Uniplus si Nic Cocarlea de la Radio 21 s-au numarat printre promotorii din eter ai muzicii electronice.

 

In toamna anului 1993, ia nastere cel mai influent, respectat si titrat grup techno romanesc de pana atunci, intitulat cat se poate de neaos, “Suie Paparude”. Initial un grup de alternative new wave compus din 5 membri, dupa un bal al facultatii de Arhitectura din 1994, Suie Paparude ramane in formula Mihai Campineanu si Mihai Dobre, cei doi alegand sa abordeze genul techno, considerat mult mai fertil in acea perioada.

 

Un an mai tarziu, Dj Vasile se alatura pentru scurt timp grupului, Suie Paparude lansand la defuncta casa de discuri Vivo albumul de debut, intitulat omonim trupei, album ce a oferit audientei piesa “La mare”, devenita hit la nivel national. La finalul lui ’95, Dj Vasile paraseste grupul, pentru a urma o cariera solo.

 

De-a lungul timpului, Suie Paparude a lansat urmatoarele materiale: “Salveaza-te” si single-ul “Musca” (1997 respectiv 1998, ambele sub egida Nova Music, editate atat pe caseta, cat si pe CD), “Urban”, “Atac la persoane” si single-ul “Atac la persoane (Single Remixes)” (2000 si 2003, toate trei sub Egida Inn Music, editate pe caseta si CD) si “Scandalos, “A fost odata” si “E suflet in aparat” (2004, 2007 si 2010, toate trei sub egida Cat Music, editarea acestora realizandu-se pe CD, “E suflet in aparat” fiind disponibil si la download gratuit pe site-ul oficial al trupei, baietii punand o piatra de temelie in acest sens, Suie Paparude fiind prima trupa care-si distribuie albumul gratuit pe site-ul oficial).

 

Suie Paparude marcheaza o singura colaborare certa in hip-hop-ul romanesc, aparand alaturi de Aforic pe piesa “Mai Departe” a celor de la Veritasaga, piesa inclusa pe al doilea album din cariera trupei, “Cu alti ochi”, lansat in 2007 sub egida Hades Records.

De mentionat si ca Suie Paparude a realizat unul dintre remixurile piesei “Acelasi Sange”, semnate Pacha Man, single-ul omonim fiind unul din cele zece materiale de hip-hop romanesc editate pe vinil.

In 2003, apar pe compilatia Sabotaj, compilatie ce gazduieste nume consacrate din hip-hop-ul romanesc precum La Familia, Parazitii, Pacha Man sau Raku.

 

Pe data de 20.10 anul curent, Mihai Campineanu sufera un infarct la finalul unui concert sustinut in Timisoara, in prezent, starea lui de sanatate fiind stabila.

 

Nici Michi nu este strain de hip-hop-ul romanesc, acesta participand alaturi de Tataee de la B.U.G. Mafia si Dj Raoul pe maxi single-ul “In focuri”, cu unul dintre remixurile ce apar pe material.

 

In 2002, Mihai Campineanu a lansat si un album solo, intitulat “Dub free Romania”, sub egida SUB Records (sublabel MediaPro Music, infiintat de Dj Sleek), label la care s-au perindat nume precum Deceneu (singurul sau album din cariera, “Operatiunea Monstru”, fiind lansat in 2001 la SUB Records), Dj Vasile, care alaturi de Dj Mike a lansat in 2000 respectiv 2001 doua mixuri (DecaDance Mix, Ibiza Summer Groove), Future Groove, care alaturi de Dru Klein a lansat in 2001 materialul “FSOG (Future sound of Gutza – Remixes & Dub Versions)” sau NSK.

 

Cand vorbim despre anii ’90, putem afirma faptul ca fuziunea muzicii electronice cu hip-hop-ul romanesc a fost ca o pata de culoare in peisajul pastelat si sordid din industrie, si mai putem afirma cu tarie si faptul ca la fel cum la intrebarea “Care sunt cele mai reprezentative trupe din hip-hop-ul romanesc?”, raspunsul cumva firesc este “B.U.G. Mafia, La Familia, Parazitii”, atunci cand se naste aceeasi intrebare in cazul muzicii electronice, raspunsul “Suie Paparude” ocupa un loc fruntas, un loc binemeritat, loc castigat pe drept datorita longevitatii, continuitatii si seriozitatii cu care baietii au tratat problema in industria muzicala romaneasca.